Jeżeli chodzi o parzenie kawy, każdy detal ma znaczenie. Istotny jest zarówno rodzaj wybranych ziaren czy stopień ich uprażenia, jak też temperatura wody i jej proporcje względem zmielonej kawy. Kluczowy jest również sprzęt. Jeśli więc planujesz otwarcie własnej kawiarni, ekspres na pewno nie jest urządzeniem, do wyboru którego możesz podejść bez zastanowienia.

Czym charakteryzuje się dobry ekspres do kawiarni?

Bez porządnego ekspresu żadna kawiarnia nie ma prawa bytu. Rynek obfituje jednak w różnorodne rozwiązania, wśród których łatwo się pogubić. W sklepach wyspecjalizowanych w dostarczaniu wyposażenia dla gastronomii, takich jak Multigastro, znajdziesz ekspresy do kawiarni przystosowane do różnych potrzeb. Podczas zakupu ekspresu, warto zwrócić uwagę na jego rodzaj. Do profesjonalnego zastosowania nadają się przede wszystkim modele kolbowe – automatyczne lub półautomatyczne. W niektórych sytuacjach sprawdzić się mogą również profesjonalne ekspresy przelewowe lub automaty typu compact. Jednak to maszyny kolbowe pomogą rozwinąć skrzydła Twoim baristom i zaproponować gościom naprawdę smaczną kawę w wielu odsłonach.

Specjalistyczny ekspres do kawiarni powinien być maszyną wydajną i precyzyjną. Możliwość regulacji temperatury oraz ciśnienia pozwoli zapewnić idealne warunki do parzenia aromatycznego naparu. Istotna jest również stabilność pracy gwarantująca powtarzalność rezultatów. Każdy profesjonalny ekspres musi być też przystosowany do ciągłej i intensywnej pracy – po to, aby kawa mogła być przygotowywana jak najszybciej. Liczy się też łatwość czyszczenia i wykonanie komponentów z nierdzewnych, trwałych i higienicznych materiałów. Warto postawić na rozwiązania umożliwiające manualną regulację poszczególnych parametrów – pozwoli to podawanemu w kawiarni naparowi wyróżnić się spośród innych.

Na co zwracać uwagę, kupując ekspres do kawiarni?

Nowoczesne ekspresy do kawiarni sterowane są automatycznie, co pozwala na uzyskanie wysokiej precyzji. Dzięki temu każda serwowana w Twoim lokalu filiżanka będzie jednakowo smaczna. Precyzyjny pomiar ciśnienia i temperatury to jedne z najważniejszych parametrów decydujących o jakości gotowego naparu. W ofercie Multigastro znajdują się ekspresy:

  • jednogrupowe,
  • dwugrupowe,
  • trzygrupowe,
  • czterogrupowe.

Oznacza to możliwość jednoczesnego przygotowywania aż do czterech różnych napojów. Warto też zwrócić uwagę na pojemność bojlera oraz jakość wykonania ekspresu przejawiającą się m.in. w użytych materiałach i marce.

Dobry ekspres podstawą sukcesu każdej kawiarni
Zagłosuj!