Wino to alkohol szczególny, ponieważ uwielbiany jest za swój niepowtarzalny smak na całym świecie. Trunek od tysięcy lat obecny jest na stołach, raczymy się nim podczas celebrowania najważniejszych chwil w naszym życiu. Wina białe bądź czerwone spotkać możemy w zasadzie w każdy sklepie, oferującym artykuły spożywcze. Jeżeli jednak zależy nam na wysokiej jakości butelce, powinniśmy zwrócić się w stronę profesjonalnego sklepu, który posiada w swojej ofercie wina z całego świata.

Wino białe

W zależności od stopnia wytrawności, wina białe charakteryzują się aromatem jabłek, cytrusów, owoców tropikalnych lub kwiatów – lilii, frezji, rumianku. Chociaż wydawać by się mogło, iż powstają wyłącznie z białych winogron, produkuje się je również z czerwonych owoców. Barwa wina białego może być bardzo zróżnicowana, mieści się w zakresie od żółtawo-złotej do ciemnobursztynowej. Trunek o jasnym zabarwieniu zawiera w sobie wyższą kwasowość w porównaniu do wina czerwonego, jednocześnie nie zawiera grabników, które odpowiedzialne są za cierpki smak.

Warto znać podstawowe zasady serwowania wina białego. Będzie ono doskonałym towarzyszem owoców morza, ryb, sałatek, białych mięs czy śmietanowych sosów. Najpopularniejszymi odmianami winogron, wykorzystywanymi do produkcji wina białego, są chardonnay, riesling, sauvignon blanc, gewurtzraminer, pinot gris/grigio, airen oraz muscat. Winnice rozmieszczone są w zasadzie na całym świecie – podając egzotyczne wino do posiłku, przenieść się możemy do najdalszych zakątków świata. Jednak najsłynniejsze regiony zajmujące się produkcją wina umiejscowione są w chłodniejszych strefach klimatycznych.

Wino czerwone

Wino czerwone cechuje się znacznie głębszym smakiem i wyraźniejszym aromatem. Intensywność trunku uzależniona jest od zawartości barwnika w skórkach, rodzaju winogron, sposobu winifikacji bądź długości leżakowania. Barwa wina czerwonego przyjąć może kolor od lekkiej czerwieni do jasnych, purpurowych odcieni. Wyraźnie wyczuwalny aromat opiera się zazwyczaj na kawie, porzeczce, truskawce, malinie, wanilii lub przyprawach korzennych. W zależności od stopnia wytrawności, wina czerwone podawać możemy z wieloma potrawami. Nieco delikatniejszy w smaku trunek doskonale sprawdzi się w przypadku drobiu, ryb, wędlin czy serów. Mocniejsze wino zaserwować możemy z czerwonym mięsem, dziczyzną lub serami. Natomiast słodki smak trunku podany może być jako aperitif bądź w towarzystwie słodkich deserów.

Szukasz idealnego wina dla siebie? Odwiedź sklep wina i poproś o pomoc obsługę – pomoże ci ona wybrać idealną butelkę do okazji.