Zjawisko odwróconej osmozy pełni znaczącą rolę w procesie uzdatniania wody. Co więcej, jest najpopularniejszym, bo najbardziej precyzyjnym sposobem filtracji wody we współczesnych czasach, ponieważ efektywnie eliminuje wiele różnorodnych zanieczyszczeń.

Odwrócona osmoza pozwala na pozbycie się z wody cząstek tak małych jak jony. Dzięki temu jest uważana za najdokładniejszą z wszystkich technologii uzdatniania wody.

Na czym polega proces odwróconej osmozy?

Zjawisko odwróconej osmozy polega na przepuszczaniu cząsteczek wody przez membranę, tym samym hamując transport dużych zanieczyszczeń. Doskonałej klasy filtry osmotyczne wykorzystują w swoim działaniu proces „crossflow”, dzięki któremu membrana czyści się sama. Woda spływa delikatnie po membranie, co umożliwia zbieranie zanieczyszczeń razem z zanieczyszczoną wodą. Proces odwróconej osmozy wymaga siły, która będzie „popychać” wodę przez membranę. Spokojnie – ciśnienie wody w kranie w zupełności wystarczy, aby proces mógł zajść skutecznie i bez komplikacji.

Osmoza a filtry do wody automatyczne

Dla jeszcze lepszej efektywności warto zastosować osmotyczne filtry do wody automatyczne w parze z innym rodzajem filtrów. Trzeba bowiem pamiętać, że membrana osmotyczna, choć niezwykle skuteczna, może się bardzo szybko zużyć przez chlor, żelazo, siarkowodór lub bakterie, które zbiera i eliminuje. Dlatego warto ją stosować w połączeniu np. ze wstępnym filtrem osadowym i wstępnym filtrem węglowym. Dzięki temu wspomniane zanieczyszczenia nie będą zalegać w filtrze osmotycznym. Innym rozwiązaniem jest zastosowanie dwustopniowego filtra łączącego membranę osmotyczną i lampę ultrafioletową. To najpewniejszy sposób na pewną ochronę przed bakteriami i innymi szkodliwościami.

Zalety odwróconej osmozy

  • Usuwa zanieczyszczenia (m.in. chlor i fluor), które źle wpływają na zdrowie.
  • Sprawia, że woda nadaje się do czyszczenia cienkich lub szklanych powierzchni.
  • Sprawia, że woda nadaje się do wypełniania akwariów i podlewania znajdujących się tam roślin.
  • Sprawia, że woda nadaje się do sporządzania papek i innych posiłków dla dzieci.
  • Sprawia, że woda nadaje się do mycia warzyw i owoców.