W branży gastronomicznej profesjonalna zmywarka to sprzęt niezbędny. Jest sporym wydatkiem, ale szybko się zwraca, bo dzięki niej praca w kuchni przebiega dużo sprawniej. Pojawia się jednak pytanie – który model zmywarki będzie najodpowiedniejszy?

Czego potrzebuje dany lokal?

Dobra zmywarka to taka, która idealnie wpisuje się w tryb funkcjonowania danego lokalu. W małej kawiarence czy kameralnym bistro nie jest potrzebne wielkie, bardzo wydajne urządzenie, ale już w hotelowej restauracji jak najbardziej się ono przyda, bo w takim miejscu szykuje się po prostu znacznie więcej różnego rodzaju posiłków. Trzeba też zwrócić uwagę na dostępność miejsca w kuchni. Przemysłowa zmywarka jest dosyć duża i nie wszędzie zmieści się taki pełnogabarytowy sprzęt – w takich przypadkach poleca się modele kompaktowe, do zabudowy podblatowej.

W mniejszym lokalu dobrym rozwiązaniem może być wielofunkcyjna zmywarka kapturowa, która bez problemu poradzi sobie zarówno z talerzami, jak i brudnymi garnkami. W stołówkach i dużych restauracjach zaleca się montaż zmywarek Winterhalter z transportem taśmowym, które wyróżniają się wysoką wydajnością i dokładnym myciem nawet mocno zabrudzonych naczyń.

 

Zmywarka uniwersalna czy specjalistyczna?

Uniwersalna zmywarka przemysłowa jest przystosowana do mycia różnego typu naczyń, od szkła po przypalone patelnie. W praktyce jednak takie urządzenie może być mało przydatne, ponieważ nie zaleca się w nich mycia różnego typu naczyń tuż po sobie. Zmywarka przemysłowa funkcjonuje inaczej niż zwykły sprzęt domowy, więc jeśli po umyciu tłustych garnków od razu włoży kieliszki oraz szklanki, końcowy efekt może być daleki od idealnego.

Przy innym rodzaju naczyń trzeba zmywarkę na nowo ustawić, co jest skomplikowanym procesem i z ekonomicznego punktu widzenia nie bardzo się opłaca. Jeśli więc w lokalu zmywa się sporo naczyń różnego typu, lepszym rozwiązaniem będzie inwestycja w dwie zmywarki, na przykład do szkła i osobną do czyszczenia garnków.

Co w sytuacji, gdy nie mamy środków na zakup odpowiednich zmywarek? Taki sprzęt można łatwo wynająć. Zmywarkę dobiera się stosownie do prowadzonej działalności oraz warunków lokalowych, a przy długoterminowym najmie zwykle można liczyć na korzystne stawki.