Jednym z podstawowych produktów jakie mamy w swoich domach jest kawa. Dla wielu osób stanowi obowiązkową część dnia podczas codziennego szykowania się do pracy. Jest ratunkiem w całonocnej nauce lub niezapowiedzianej wizycie gości. Przy jej wyborze podczas zakupów, większość kieruje się ceną. To błąd – jakość powinna być dla nas znacznie ważniejsza, a także walory smakowe i zdrowotne. Do wyboru mamy różne rodzaje kawy, np. w ziarnach, mieloną i rozpuszczalną. Która z nich jest najlepsza?

Kawa ziarnista – czy jest najlepsza?

Bogactwo smaku i aromatu naturalnej kawy. Ziarna kawowca najlepiej zmielić tuż przed zaparzeniem, to uwolni jej smak. W tym celu doskonale sprawdzają się młynki żarnowe, które rozdrabniają je, ale ich nie przepalają. Najlepsza kawa powstaje pod ciśnieniem, przy użyciu ekspresu ciśnieniowego. Gdy chodzi o grubość samych ziaren, to zasada jest prosta – im krótszy czas parzenia, tym powinny być drobniejsze. W ziarnach zamkniętych jest ponad osiemset różnych związków, przede wszystkim olejki aromatyczne. Ostateczny ich rodzaj oraz ilość, między innymi zależą od mocy jej palenia. Jaśniej palone smakują wyśmienicie bez żadnych dodatków, te ciemniej palone również można pić bez nich. Częściej są wybierane przez amatorów mlecznych kaw, ponieważ dobrze jest wtedy wyczuwalny w nich mocny smak. Dużą zaletą kawy ziarnistej jest to, że możemy ją zaparzyć na wiele sposobów. Sprawdź ranking kaw ziarnistych.

Kawa mielona – za i przeciw

Pakowana fabrycznie w hermetyczne, małe opakowania, zazwyczaj o pojemności dwieście pięćdziesiąt gramów. Taka ilość, przy odpowiednich zasadach przechowywania otworzonej już kawy powoduje, iż zmielona wcześniej naprawdę długo utrzymuje swój aromat oraz smak po zaparzeniu. Najlepiej przechowywać ją w zamkniętym szczelnie oryginalnym opakowaniu. Dobrym sposobem będzie także włożenie jej do szklanego pojemnika i trzymać w suchym, ciemnym miejscu. Zaletą tej kawy jest na pewno jej szybkie przygotowanie. Ogromne znaczenie ma również to, że zaraz po jej wyciągnięciu możemy ją zaparzyć ulubioną metodą, kiedy rano śpieszymy się do pracy lub gdy już w niej jesteśmy. Zwłaszcza jeśli w natłoku obowiązków trudno znaleźć czas, a jak wiadomo jest ona dla wielu z nas niezbędna, by sprawnie funkcjonować. Tego rodzaju kawy nie należy zalewać wrzątkiem, może to zwiększyć poziom cholesterolu.

Kawa rozpuszczalna – to wygodny wybór?

Niezwykle szybka i prosta w przygotowaniu. Jej odpowiednią ilość wystarczy zalać gorącą wodą. Nie potrzeba żadnych zasad ani procedur podczas parzenia, ponieważ smak oraz konsystencja czy klarowność zależą od proporcji kawy i wody. Można ją wzbogacić o ulubione dodatki w postaci mleka, śmietanki lub cynamonu. Niestety, zawiera znacznie mniej kofeiny, niż pozostałe rodzaje. Nie będzie zatem idealnym wyborem, aby dodać sobie porannej energii. Jej podstawowym składnikiem jest wydobyta z kawy ziarnistej esencja, która już wysuszona przyjmuję formę proszku lub kryształków. Tak przetworzona długo zachowuje swoje smakowe walory. Wykorzystywana jest do różnych ciast kawowych oraz deserów. Nie można jednak lekceważyć faktu, iż kawa rozpuszczalna nie jest dobrym wyborem dla naszego zdrowia. Może zawierać w sobie szkodliwy nikiel oraz ochratoksynę, która może działać rakotwórczo i uszkadzać wiele systemów w naszym ciele. By zmniejszyć ryzyko wystąpienia negatywnych skutków zdrowotnych, zamiast kaw na szybko lub tych 3w1, w których większość składu to cukier, lepiej wybierać kawę liofilizowaną.

A co z kawą w kapsułkach? Zobacz jaki ekspres na kapsułki wybrać.